Ανθρώπινες "μαύρες" τρύπες!

 Της Νάνσυ Ζαχοπούλου


Για έναν τοξικό άνθρωπο, τίποτα και κάνεις δεν είναι ανώτερος ή εξυπνότερος από αυτά που κάνει ή λέει.


Καθημερινά συναναστρεφόμαστε με πολλούς ανθρώπου. Συγγενείς, φίλοι,  σύντροφοι , περαστικοί. Υπάρχει όμως ένα είδος ανθρώπου, το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία. Είναι αυτοί που μας εξαντλούν ψυχικά και ρουφούν όλη την θετική ενέργεια από μέσα μας. Αυτούς τους ανθρώπους τους  ονομάζουμε τοξικούς.
Οι τοξικοί άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Είναι ύπουλοι και υποχθόνιοι γιατί δίνουν πάντα την εικόνα του συμπαθή- κατατρεγμένου που όλα στη ζωή του πάνε στραβά. Το πιο συνηθισμένο χαρακτηριστικό τους είναι ότι πιστεύουν πως έχουν πάντα δίκιο και είναι ανώτεροι όλων. Επίσης εκφράζουν πάντα και παντού την άποψη τους, θέλοντας να την επιβάλλουν. Αλλά πάνω από όλα θέλουν να είναι το κέντρο της προσοχής. Τέτοιου είδους άτομα σου κάνουν τον βίο αβίωτο. Απομυζούν όλη σου την ενέργεια και μονίμως σου χαλούν την διάθεση.
Οι τοξικοί διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ασκούν απόλυτη ενεργειακή επίδραση πάνω μας. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που όπου πάνε «ρουφάνε» από γύρω τους την καλή ενέργεια, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση.
Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν δίνει δεκάρα για εσένα, θα μιλάει ώρες για εκείνον,  δεν θα ρωτήσει ποτέ για εσένα αλλά δεν θα σου δώσει και την ευκαιρία να μιλήσεις. Αρχίζει τις φράσεις του με το «εγώ» και πιστεύει πως τα γνωρίζει όλα. Μπορεί να είναι χαμογελαστός και πρόθυμος να μιλήσει, ωστόσο για αυτόν είστε απλά κατώτεροι και τίποτα δεν ξεπερνά το πόσο ευχαριστημένος είναι με τον εαυτό του.
Το τοξικό άτομο φαίνεται σαγηνευτικό αλλά έχει κακό σκοπό. Θέλει να «ρουφήξει» τα πάντα από γύρω του, όμως, για να το καταφέρει αυτό πρέπει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Από το στόμα του τοξικού ανθρώπου δεν θα βγει ποτέ ένας καλός λόγος. Και αν βγει θα είναι μια συγκαλυμμένη προσβολή. Αυτό δεν συμβαίνει από αδιαφορία, αφού ακούνε και βλέπουν τα πάντα. Όμως νιώθουν φθόνο και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουν εκεί που πονάει. Το κάνουν με όλους αυτό. Είναι εκείνα  τα άτομα που πάντα έχουν να πουν μια πισώπλατη, κακιά ιστορία που είθισται να είναι ψέματα.
Σε ένα χώρο που αναπνέει ένας τοξικός άνθρωπος δεν υπάρχει οξυγόνο για άλλους. Για αυτό, όταν δέχεσαι την παρουσία του στη ζωή σου, είναι σαν να καταπίνεις δύο σταγόνες δηλητήριο κάθε μέρα. Αργά και σταθερά θα σε εξοντώσει.
Η απόλυτη ικανοποίηση για αυτούς είναι να χάσετε την ψυχραιμία σας. Όθεν,  μην μοιράζεστε τίποτα προσωπικό μαζί τους και  μην ενδίδετε στον πειρασμό να πέσετε στο επίπεδο τους και να γίνεται ίδιοι. «Σκοτώστε» τους με καλοσύνη.
Οι τοξικοί φίλοι ανέκαθεν ήταν «δηλητηριώδεις». Όσοι συναναστρέφονται με τέτοιους ανθρώπους έχουν υψηλά ποσοστά φλεγμονωδών πρωτεϊνών στον οργανισμό τους. Τα ποσοστά αυτά έχουν ενοχοποιηθεί για κατάθλιψη, καρδιοπάθειες, ακόμη και διάφορες μορφές καρκίνου, συγκριτικά με όσους είχαν υγιείς φιλίες. Σύμφωνα με ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερες  φλεγμονώδεις πρωτεΐνες όταν συναναστρεφόμαστε με «τοξικούς» φίλους.
Πότε κινδυνεύουμε;
Όταν ένας άνθρωπος μας προκαλεί συνεχώς νεύρα, θλίψη, αίσθημα κόπωσης, νύστα, άμεση ανάγκη για κατανάλωση υδατανθράκων ή μαλακών τροφών, οποία και αν είναι η σχέση μαζί τους πρέπει να βάλουμε όρια ή να τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας.

Πως τους διακρίνουμε;
Είναι πάντα αρνητικοί.
Μας κρίνουν συνεχώς.
Γκρινιάζουν ακατάπαυστα .
Βλέπουν πάντα την κακιά πλευρά της ζωής.
Έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να πουν.
Μας ανταγωνίζονται φανατικά.
Τους ευχαριστεί να μεμψιμοιρούν
«Τρέφονται» από τη δική μας ζωή.
Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο η δικιά τους ζωή.
Οποιαδήποτε σχέση με αυτούς τους ανθρώπους μας «αρρωσταίνει». Πρέπει να διευκρινιστεί πως μπορεί να έχουν ένα ή παραπάνω από τα πάνω χαρακτηριστικά, σε έντονο βαθμό που να επηρεάζει την ζωή μας


Ποιος είναι ποιος;
1. Η βασίλισσα του δράματος
Τέτοιους ανθρώπους όλοι μας έχουμε συναντήσει στην ζωή μας. Ο  χαρακτήρας τους μας εξουθενώνει. Συχνά θα τους ακούτε να μιλάνε και να ερμηνεύουν τις ιστορίες τους. Δεν τις αναφέρουν ούτε τις διηγούνται. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν ο κόσμος να τους θαυμάζει, να τους χειροκροτεί και να μένει με το στόμα ανοιχτό. Καθετί που περιγράφουν είναι γεμάτο υπερβολές. Έτσι όπως τις εξιστορούν προφανώς και τις πιστεύουν και οι ίδιοι στο τέλος.
Πως να προστατευτούμε;
Καταρχάς αποφεύγουμε την συχνή επαφή μαζί τους. Αν ζούμε όμως με έναν τέτοιο άνθρωπο ή έχουμε κάποιο δεσμό μαζί του, η κατάσταση αυτή κουράζει πολύ. Δεν μπορούμε, όμως, να ανήκουμε συνεχώς στο διαδραστικό κοινό που χειροκροτεί, συμπάσχει και θαυμάζει. Η λύση είναι μία. Βγαίνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από το θέατρο του παραλόγου

2. ο γκρινιάρης
Η γκρίνια γενικά είναι πολύ εξαντλητική. Όταν όμως προέρχεται από πολύ κοντινούς ανθρώπους που ζούμε στο ίδιο περιβάλλον, μπορεί να στοιχειώσει τη ζωή μας. Η σχέση μαζί τους καταντάει μονότονη, κουραστική, δυσβάσταχτη.
Η συστηματική γκρίνια μπορεί να προκαλέσει σε όσους την υφίσταται μέχρι και αλλοιώσεις στους νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με επεξεργασία και επίλυση προβλημάτων.
Πως να προστατευτούμε;
Σε τέτοιους είδους σχέσεις δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια βελτίωσης. Συχνά η γκρίνια μετατρέπεται σε συμπεριφορά ρουτίνας που την συνηθίσουμε ,όχι όμως χωρίς κόστος. Διαταράσσει την ψυχική υγεία και χωρίς την ηρεμία μας δεν μπορούμε να ζήσουμε νορμάλ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αρχή των προβλημάτων. Μια είναι η λύση: παίρνουμε βαθιές ανάσες και αποφάσεις.

3. Ο νάρκισσος
Δύσκολη η συμβίωση με ένα νάρκισσο άτομο, γιατί έχουν μειωμένη ενσυναίσθηση. Δεν βάζουν  τον εαυτό τους στη θέση των άλλων, λόγω έλλειψης συναισθηματικής κατανόησης. Είναι συγκεντρωμένοι στις δικές τους ανάγκες, στις οποίες δίνουν σταθερά προτεραιότητα. Συχνά αγνοούν τα όρια των άλλων. Για έναν νάρκισσο όλα περιστρέφονται γύρω από εκείνον. Άπληστα επιζητά την προσοχή των άλλων και λαχτάρα συνεχώς τον θαυμασμό τους.
Πως να προστατευτούμε;
Οι επιλογές είναι ελάχιστες. Απαιτούνται ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην περιμένουμε πολλά σε κάθε τομέα. Είναι μια σχέση μονόπλευρη. Αν επενδύουμε δεν θα κερδίσουμε τίποτα, παρά μόνο θα χάσουμε. Πρέπει να απομακρυνθούμε άμεσα.

4 . Ο ζηλιάρης- ανταγωνιστικός
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας αυτής είναι πως υποβαθμίσει τον δικό μας τρόπο ζωής και εξυψώνει τον δικό της. Τέτοια χαρακτήρες μας  ανταγωνίζονται στο σπίτι και στη δουλειά, στις επιτυχίες και στη προσωπική ζωή. Λένε πολλά και κάνουν λίγα. Είναι ιδιαίτερα επικριτικοί σε οτιδήποτε μας δίνει χαρά ή μας καταξιώνει. Υποτιμούν τα προτερήματά μας και ζηλεύουν την σχέση μας με άλλους ανθρώπους.
Πως να προστατευτούμε;
Από ένα σημείο και μετά το ποτήρι ξεχειλίζει, οπότε η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη, άρα πρέπει να τους βγάλουμε εντελώς από τη ζωή μας. Αν μας συνδέουν δεσμοί αγάπης ή αλληλεξάρτησης πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε ότι η ζήλια που εκδηλώνουν οφείλεται σε βαθύτερες δυσλειτουργικές δομές της προσωπικότητάς τους. Για αυτό χρειάζονται βοήθεια από ειδικό.

5.Το θύμα
Τέτοιοι άνθρωποι από το πρωί ως το βράδυ κλαίγονται. Μας αποδυναμώνουν. Μονολογούν και μουρμουρίζουν για τα δεινά τους και βλέπουν πάντα το ποτήρι  μισό άδειο. Σε όλα βλέπουν εμπόδια και καταστροφικές τάσεις.  Βάζουν πάντα το ναι αλλά, δηλαδή πως πάλι κάτι άσχημο θα συμβεί. Στη μνήμη τους ανακαλούν μόνο τα δυσάρεστα γεγονότα και οι διηγήσεις τους είναι μόνο από «ιστορίες δυστυχίας» , όπου στο τέλος μαυρίζουν τη δική μας ζωή. Η προσωπικότητα τους είναι τόσο θλιβερή, που μας καταβάλει. Η παρέα τους δεν είναι διόλου ευχάριστη γιατί είναι πάντα απαισιόδοξοι.
Πως να προστατευτούμε;
Η θεωρία τους είναι πως έχουν γεννηθεί άτυχοι και το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον τους. Πάνω από όλα δεν πρέπει να τους παίρνουμε στα σοβαρά. Στα προβλήματα που μας αναφέρουν, δεν πασχίζουμε να βρούμε λύση γιατί δεν τους ενδιαφέρει. Τα λένε μόνο για να τα ακούσουμε και να συμφωνήσουμε. Αν δεν μπορούμε να ξεκόψουμε, αραιώνουμε τις πολλές επαφές.
Οδηγός επιβίωσης
Είναι γνωστό πως το συναίσθημα θολώνει την λογική και έτσι οι σχέσεις φτάνουν στα άκρα. Ως πρώτο βήμα, θα εντοπίσουμε αν υπάρχουν τέτοια άτομα στη ζωή μας. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να απενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας και να μην νιώθουμε τύψεις. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ψυχική μας υγεία. Τα περιθώρια επιλογής είναι λίγα. Η σύνηθης λύση είναι η ριζική απομάκρυνση από την ζωή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γλυτώσουμε από αυτούς με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται .
Όταν το τοξικό άτομο είναι φίλος μας, η απομάκρυνση από αυτό είναι δύσκολη. Ωστόσο πρέπει να οπλιστούμε με αποφασιστικότητα και να διαλύσουμε την φιλιά αυτή. Η φιλία είναι επιλογή μας και η επιλογή δεν είναι υποχρεωτικό να μας πληγώνει. Αν είναι συγγενικό πρόσωπο ή σύντροφος το τοξικό άτομο, τότε τα πράγματα είναι περίπλοκα. Τα κοντινά άτομα δεν τα απομονώνουμε. Όμως, δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να γεμίζουμε με αρνητικά συναισθήματα και ενέργεια. Η λύση σε αυτό είναι να τους αποδεχτούμε αλλά να θέσουμε όρια. Να μιλήσουμε με ευθύτητα και να κάνουμε κατανοητό ότι κάποια στιγμή η υπομονή μας θα εξαντληθεί.
Τέλος, μην ξεχνάτε πως το πιο βασικό από όλα είναι η ψυχική μας υγεία. Αν δεν υπάρχει μια ισορροπημένη καθημερινότητα, δεν μπορεί να υπάρξει και μια φυσιολογική ζωή. Όσο υπάρχουν τέτοια άτομα στη ζωή μας δεν θα υπάρξει καμία θετική αλλαγή. Αντιθέτως θα καταστραφεί και η υγεία μας. Δεν είναι τυχαία η φράση που λέει ο λαός : λίγοι και καλοί.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ!

Ο φόβος της απόρριψης

Coco Chanel