Η ψυχολογία του ντυσίματος!

Ο ρουχισμός είναι μία στοιχειώδης ανάγκη που δημιουργήθηκε προ αμνημονεύτων χρόνων.
Τα ρούχα δεν ικανοποιούν μόνο την ανάγκη προστασίας από το κρύο και την ζεστή, αλλά εξυπηρετούν εκφραστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.


 Αρχικά, η ένδυση είναι αυτή που δίνει την πρώτη εντύπωση και παράλληλα εκφράζει στοιχεία από την προσωπικότητα του ανθρώπου. Από την εξωτερική εμφάνιση, μπορούμε να διακρίνουμε κάποια στοιχεία όπως: την καταγωγή, το επάγγελμα, την οικονομική και την κοινωνική θέση του ατόμου. Με την μόδα, ακολουθούμε ως προς κάποιο βαθμό τα πρότυπα της εποχής που διανύουμε. Κατά καιρούς και κατά τόπους, έχουμε δει τη μόδα να εξελίσσεται διαφορετικά, σύμφωνα με τα πρότυπα που δημιουργούνται ανά περίοδο.

 Τα ρούχα δεν είναι απλά ένα κομμάτι υφάσματος, αλλά μέσω από αυτά εκφράζεται ο εαυτός μας. Για αυτό και επιλέγουμε αυτά που ταιριάζουν στο σώμα μας, που αναδεικνύουν την προσωπικότητα μας και αντιπροσωπεύουν το στιλ μας. Διαφορετικό look θα φορέσουμε για μία επαγγελματική συνέντευξη, διότι στοχεύουμε σε μία καλή πρώτη εμφάνιση που θα αποπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη, δυναμισμό και επαγγελματισμό.Επίσης,δεν θα φορέσουμε το ίδιο look για  μία βραδινή έξοδο. Εκεί επιλέγουμε κάτι πιο άνετο και κατάλληλο. Διαφορετικά χρησιμοποιούνται τα ρούχα, από τα δύο φύλλα. όταν θέλουν να δηλώσουν ερωτική επιθυμία.

 Οι σχεδιαστές μόδας υποστηρίζουν πως η εντύπωση που δίνουν τα ρούχα κρατάει 5 με 10 λεπτά. Αυτό που υπερισχύει είναι  η αίσθηση της προσωπικότητας του ανθρώπου, γιατί το ρούχο την αναδεικνύει, δεν την δημιουργεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει στιλ στο ντύσιμο μας, γιατί επιβεβαιώνει την μοναδικότητά μας. Βέβαια, σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα και το είδος του υφάσματος, γιατί σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, όχι μόνο επειδή είναι ωραία αισθησιακά ,αλλά βοηθούν στην έκφραση της προσωπικότητας

Είμαστε ό,τι φοράμε;

 Μέσω του ρουχισμού που επιλέγουμε σε κάθε μας εμφάνιση, προβάλλουμε αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Δηλαδή υπάρχει μία σύγχυση, μεταξύ εξωτερικής εικόνας και εσωτερικού κόσμου. Τα ρούχα επηρεάζουν την ψυχολογία μας, αφού ντυνόμαστε σύμφωνα με την διάθεση μας. Ο άνθρωπος περνάει πολλές φάσεις, ανά τις περιόδους της ζωής του και κάθε φορά επιλέγει διαφορετικό στιλ.

 Τα ενδύματα μας αντιπροσωπεύουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε. Εκφράζουν την διάθεση που έχουμε καθημερινά όταν τα διαλέγουμε, το πως θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ημέρα μας, αλλά και το πως θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Πολλές φορές εκφράζουν ακόμα και προσδοκίες  ή καθημερινούς στόχους. Αν συνδέσουμε τα ρούχα με την γλώσσα του σώματος, μπορούμε να καταλάβουμε την κάθε σχέση με το άλλο άτομο που βλέπουμε, χωρίς να ακούσουμε λέξεις.

  Κάθε σύνολο ή ρούχο περνάει διαφορετικό μήνυμα. Το περιποιημένο-επαγγελματικό ντύσιμο δίνει την εντύπωση αυτοπεποίθησης για κάποιον που είναι σωστός στην δουλειά του. Όμως, αυτό είναι ακατάλληλο για ραντεβού γιατί δείχνει ένα άτομο απρόσωπο που δεν ανοίγεται. Το ουδέτερο-άχρωμο ντύσιμο το επιλέγουν άτομα ντροπαλά, που δεν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή. Η ατημέλητη εμφάνιση, δείχνει πως το άτομο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την δουλειά του, το μέλλον ή την σχέση του. Από την άλλη, το επιδεικτικό ντύσιμο με μάρκες και ακριβά ρούχα, δίνει την εντύπωση ενός υλιστή και ανασφαλή ανθρώπου. Η περίεργη εμφάνιση σημαίνει αμέλεια εσωτερικής εικόνας και ατομικής καθαριότητας. Αυτά τα δύο είναι συμπτώματα ψυχικής διαταραχής.

 Ένας σημαντικός ψυχολογικός παράγοντας είναι τα χρώματα των ρούχων. Τα σκουρόχρωμα, φανερώνουν μία αίσθηση κατάθλιψης, κάποιον που είναι κλεισμένος στον εαυτό του, ενός ανασφαλή και απλησίαστο άνθρωπο. Βέβαια, από την άλλη πλευρά τα σκούρα χρώματα δηλώνουν εξουσία και επαγγελματισμό. Τα φωτεινά χρώματα υποδηλώνουν αγνότητα, καθαριότητα, δίνουν μία αίσθηση προσεγγίσιμου και φιλικού ατόμου.
Τα έντονα χρώματα παίζουν και αυτά τον ρόλο τους στη ψυχολογία του ατόμου. Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους, της καρδιάς και της υψηλής αυτοεκτίμησης.. Το γαλάζιο είναι του ουρανού και του πνεύματος. Το κίτρινο εκπροσωπεί την ενέργεια και την δημιουργικότητα. Το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας και της ηρεμίας. Τέλος το μπλε αποπνέει εμπιστοσύνη. Όμως, στην ουσία εμείς εκφράζουμε τα χρώματα όπως θέλουμε, ανάλογα το πως τα φοράμε.

 Από τους ειδικούς προτείνεται να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα με χρωματιστά ρούχα. Έτσι, ανεβάζουμε το ηθικό μας και επανέρχεται η αυτοπεποίθηση μας και βοηθάμε την ψυχολογική μας κατάσταση. Επίσης, οι ειδικοί επισημαίνουν να δίνουμε σημασία στην εμφάνιση μας, αλλά ως ένα βαθμό, να υπάρχει ένα μέτρο. Δεν είναι αναγκαίο να ντυνόμαστε με την τελευταία λέξη της μόδας ή να γινόμαστε θύματά της. Η υπερβολική ενασχόληση με κάτι χαρακτηρίζεται παθολογική. Αυτό ισχύει και για την εμφάνιση μας. Είναι σημαντικό η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, ώστε να υπάρχει αντίσταση στα πρότυπα που περιβάλλονται για την εικόνα του σώματος και αντίληψη της εικόνας μας.

 Τα ρούχα όταν φοριούνται σωστά μπορούν να καλύψουν ατέλειες και να τονίσουν τα δυνατά μας σημεία. Αυτομάτως ενισχύουμε αυτοπεποίθησή μας, την αυτοεκτίμησή μας αποφεύγοντας αρνητικά συναισθήματα προς το σώμα μας. Μέσα από το ντύσιμο επιζητούμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση γιατί βοηθάει στην αποδοχή της εικόνας του σώματος. Είναι απαραίτητο να νιώθουμε άνετα μέσα στο ρούχο μας. Να το φοράμε να μην μας φοράει. Δεν είναι ντροπή η χρήση έντονων αξεσουάρ από την στιγμή που αναδεικνύει την προσωπικότητα  του κάθε ατόμου.

 Καλό είναι να ξεφεύγουμε από το συνηθισμένο στιλ μας και να ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας, διότι είναι σημαντικό για την ψυχολογία μας. Πάνω από όλα τα ρούχα που θα επιλέγουμε να ταιριάζουν με το σώμα μας και να τονίζουν την μοναδικότητα μας. Και τέλος καλό θα είναι τα κομμάτια της ντουλάπας μας, που τα έχουμε συνδέσει με άσχημα γεγονότα, να τα πετάξουμε. Είναι σαν τους ανθρώπους, όταν αποβάλλεις τους τοξικούς από πάνω σου φεύγει και όλη η αρνητική ενέργεια.

 Της Νάνσυ Ζαχοπούλου 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ!

Ο φόβος της απόρριψης

Coco Chanel