It's Coffee O'clock.

Της Νάνσυ Ζαχοπούλου

Ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα, αλλά είναι και ένας ''σύντροφος'' για τον άνθρωπο. Η μυρωδιά του είναι μεθυστική, η γεύση του μοναδική και η κάθε του γουλιά διαφορετική.
Μία κούπα με αχνιστό καφέ τα πρωινά σε βοηθάει να ξυπνήσεις σώμα και πνεύμα διότι η καφεΐνη στον άνθρωπο δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος ,έχοντας ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας και την αποκατάσταση της εγρήγορσης.
 Ο τρόπος δράσης της καφείνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα οφείλεται στο ότι αποτελεί ανταγωνιστή της αδενοσίνης.
Η αδενοσίνη είναι μια φυσική ουσία του σώματος που ενεργεί ως αγγελιοφόρος στη ρύθμιση της δραστηριότητας του εγκεφάλου και στον έλεγχο των καταστάσεων διέγερσης και ύπνου (με απλά λόγια δίνει το σήμα της κούρασης). Η καφεΐνη εμποδίζει συγκεκριμένους υποδοχείς της αδενοσίνης στο νευρικό ιστό, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, διατηρώντας έτσι τον άνθρωπο σε κατάσταση διέγερσης. Με αυτόν τον μηχανισμό η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα για διανοητική και σωματική προσπάθεια προτού προκύψει η κούραση. Δόσεις 100-600 mg καφεΐνης παράγουν γρηγορότερες και καθαρότερες σκέψεις και καλύτερο γενικό συντονισμό του σώματος.
Πρέπει να επιλέγουμε καφέ, τόσο για παρασκευή στο σπίτι όσο και σε καφετέριες, όχι μόνο με βάση τη γεύση αλλά και με βάση την ποιότητα του κόκκου και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 500 mg καφεΐνης ημερησίως, ιδιαίτερα αν είμαστε επιρρεπείς στους πονοκεφάλους ή παρουσιάζουμε αυξημένη ευαισθησία στο συστατικό αυτό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τον καφέ ντεκαφεϊνέ επειδή δεν τους προκαλεί νευρικότητα και κοιμούνται ήρεμοι τα βράδια. Ωστόσο, ο  ντεκαφεϊνέ μπορεί να έχει κάποιες από τις επιδράσεις του κανονικού καφέ.


.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΟΥ!

Ο φόβος της απόρριψης

Coco Chanel